Hakkımızda

Gümrük İşletme, bir ülkenin sınır kontrollerini sağlayan gümrüklerde ülkelerarası ticaretin mevzuata uygun bir şekilde yönetilmesi ile ilgili bir disiplin olup ülkeler arasında mal ve hizmetlerin gümrükler aracılığıyla taşınmasını ve bu süreçlerin yönetimini içerir. Gümrük İşletme Bölümü, ihracat ve ithalat yapan yerli ve yabancı firmalara gümrük uygulamaları alanında danışmanlıklar yapabilecek, işletmelerin dış ticaret işlemlerini yönetebilecek, lojistik yönetimi konusunda bilgi sahibi, uluslararası ticaret ve gümrük alanında uygulanabilir bilgi ve beceriye sahip ve uluslararası ticari platformlarda çalışabilecek nitelikte işgücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Lisans düzeyinde 4 yıllık eğitim veren bölümümüzde, kamu ve özel sektördeki ilgili kurum ve işletmelerin gümrük işlemleri, gümrük mevzuatı, dış ticaret yönetimi ve lojistik konularında ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim verilmektedir. Bu kapsamda bölüm öğrencilerine işletme, iktisat, finans, muhasebe ve istatistik gibi temel derslerin yanı sıra gümrük işlemleri, gümrük mevzuatı, gümrük paket program uygulamaları, lojistik, dış ticaret, e-ticaret ve ticaret hukuku gibi alana dönük dersler verilmektedir. Bu dersler ve içerikleri iş dünyasının ihtiyaçları ve güncel gelişmeler doğrultusunda güncellenmektedir. Bununla birlikte otomasyon sunucuları ile giderek elektronik hale gelen gümrük işlemlerinin öğrenilebilmesi için dersler, özel ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

Gümrük İşletme Bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler; gümrük mevzuatını, ithalat ve ihracata ilişkin teorik bilgileri anlayabilir ve yorumlayabilir, gümrük uygulamalarının dayandığı temel hukuk, ticaret hukuku, Gümrük Kanunu, lojistik ve banka süreçleri, yönetmelikler ve diğer kuralları tanır ve gümrük idarelerinde veya gümrük müşavirlik hizmetlerinde yapılan faaliyetlere ilişkin uygulama yeteneği kazanır. Ulusal ve uluslararası işletme, iktisat ve pazarlama ile ilgili teorik ve pratik bilgileri bilir. Bununla birlikte ulusal ve uluslararası ekonomik göstergeleri, ulusal ve uluslararası ekonominin ve ticaretin temellerini, değişkenlerini ve işleyişini anlama becerisine kavuşur. Ayrıca bilişim ve iletişim teknolojilerini ve çalışma yaşamında ihtiyaç duyduğu donanım ve yazılım ürünlerini kullanabilme ve kazanımlarını teknoloji araçları ile aktarabilme becerisi kazanır.

Gümrük işletme mezunları; ülkenin dört bir yanında yer alan gümrüklerde, uluslararası ihracat limanlarında, havalimanlarında, demiryollarında veya uluslararası işletmelerin dış ticaret departmanlarında görev alabilirler. Gümrük İşletme Bölümü mezunlarının istihdam edilebileceği alanlar çoğunlukla; Ticaret Bakanlığına bağlı birimler, gümrük müşavirlikleri, serbest bölgeler, antrepo işletmecileri, ihracat ve ithalat yapan firmalar, ihracatçı birlikleri ve üye kuruluşları, uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmaları, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren iç ve dış ticaret örgütleri ve bankalar olarak sıralanabilir. Bununla birlikte Gümrük İşletme Bölümü mezunları, gerekli gümrük müşavirlik staj hizmetini yerine getirmeleri ve mesleki sınavları başarmaları kaydıyla bağımsız şekilde "Gümrük Müşavirlik Hizmetleri" işletmesi açabilmektedirler.

Puan Türü  EA
Yabancı Dil Hazırlık  İsteğe Bağlı